A PSA vizsgálatról

A PSA vizsgálat rutin szűrővizsgálatnak számít. A prosztatarák szűrővizsgálatára használt tumormarker az úgynevezett PSA, azaz a prosztata specifikus antigén.
A PSA egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik. Ez a fehérje a vérben is megtalálható. A prosztata (dülmirigy) antigén szintjének változása fontos információval szolgál a prosztata állapotáról.

A PSA vizsgálat lényegében egy vérvételt jelent (mindössze egy vércsepp az ujjhegyből), amelyből ennek az anyagnak a szintje határozható meg egy indikátor eszközzel. A vér PSA szintjéből következtetni lehet a prosztata fiziológiás állapotára. Szérumszintje a prosztataszövet térfogatával arányos.

Ha a PSA értéke a normál tartománynál magasabb, az prosztata elváltozásra utal. Azonban, azt nem csak a prosztata rosszindulatú daganata okozhatja. Okozhatja megnagyobbodás, mely oka lehet jóindulatú elváltozás, esetleg prosztata gyulladás is. A PSA mérése középkorú férfiakban a prosztata elváltozások szűrésére alkalmazható. A szérumszint a betegség súlyosságával is arányos, így kezelés (műtét) után a beteg állapotának rendszeres ellenőrzésére is használható.

A prosztatarák nagy veszélye, hogy csak viszonylag későn okoz panaszokat.
A prosztata jóindulatú megnagyobbodása ugyancsak okozhat vizelési problémákat (szakaszos vizelés, gyakori vizelés, a vizelet nehézkes ürítése). Nagyon fontos, hogy a férfiak 50 éves kor felett legalább évente elmenjenek szűrővizsgálatokra. Gyanú esetén azonban minden esetben mintát kell venni a prosztatából és a szövettan eredménye alapján kell dönteni további kezelések szükségességéről.

Mikor és mely előfeltételekkel végezhető a PSA vizsgálat?

A nap bármely szakaszában elvégezhető, azonban az alább felsorolt esetekben el kell telnie a megjelölt várakozási időnek, hogy ne kapjunk hamis pozitív eredményt:

  • Biciklizés / ergometria: 24 óra
  • Ejakuláció: 24 óra
  • Prosztata masszázs: 2-3 nap
  • Rektális ultrahang vizsgálat: 2-3 nap
  • Cisztoszkópia: 1 hét
  • Biopszia: 4-6 hét