Nyugtató zene

Kutatások feltárták, hogy az agyhullámokat közvetlenül nemcsak mérni lehet, hanem az ember természetes érzékszervein keresztül bevitt, egyenletes ritmikájú impulzusokkal befolyásolni is, igen eredményesen és káros mellékhatásoktól mentesen.

Az egész jelenségnek az a lényege, hogy ha kellő ideig állandó frekvenciával impulzusokat küldünk az agynak, például hang formájában, akkor az agyhullámok fokozatosan igazodni fognak ehhez a frekvenciához, s az agyban ez fog uralkodó frekvenciaként beállni. Az agy tehát természetes módon képes átvenni a kívülről érkező impulzusok frekvenciáját. Az agy eme reakcióját a kutatók "frekvenciakövető válasz"-nak nevezték el, az ezt előidéző technikai eljárás pedig az "agyhullám-hangolás". Ezen speciális hangimpulzusokat zenébe is bele lehet ágyazni, s így olyan élményt kapunk, amelyben a speciális hatás és a zenei élmény összeadódnak egymással.

Ha szeretnénk ellazítani magunkat, egy olyan, lassú zenét érdemes hallgatni, amelybe alfa frekvenciák vannak beleágyazva, és így 5-15 perc alatt könnyen megnyugszunk, ellazulunk.

Álmosság ellen feltehetünk lendületes zenét, amelyben béta frekvenciákat keltő impulzusokat helyeztek el, és szép lassan felfokozódik a figyelem, feljavul a koncentrációs készség.

Ha valakinek alvászavarai vannak, akkor neki a delta frekvenciákat tartalmazó zene való, mely szelíden, szép fokozatosan álomba ringatja.

Ha pedig valaki szeretne meditáción keresztülmenni, akkor ezt a théta frekvenciákat hordozó zene segítségével teheti meg.

Az audio agyhullám-hangolás több lehetősége közül a legnépszerűbb az úgynevezett "binaurális" technika.

Lényege, hogy a két fülbe két különböző hangot juttatunk, melyek frekvenciája csak kicsit különbözik egymástól. Például, a bal fülbe 100 Hz-et, a másikba 107 Hz-et. Az ember ekkor természetesen hallja a két hangot magát, de ezen kívül az agya - a két félteke együttműködésével - "összerakja" a két hangfrekvencia különbségét is: a hallóterületen létrejön egy 7 Hz-es pulzálás, amelyet az ember tudatosan nem hall ugyan, de a hatása egy idő után fokozatosan jelentkezik, amint a többi agyterület kezdi átvenni azt.
Az errre szolgáló hanganyagok meghallgatásához mindenképpen sztereo fejhallgató szükségeltetik, ez teszi lehetővé, hogy mindegyik fül csak a neki szánt frekvencia tartományt érzékelje, ne legyen "áthallás".

Az agyhullám-hangolási kiegészítéssel készült zenéket nem szabad hallgatni autóvezetés vagy veszélyes gép kezelése közben, tudatmódosító (alkoholos, drogos, stb.) befolyás alatt, valamint 18 éves kor alatt.
Nem ajánlott várandós nőknek sem.

A frekvenciatartományok:
Alfa: 8 Hz - 12 Hz (Relaxált, de még éber állapot, a mély alvás előtti és az alvás utáni ébredő állapot)
Béta: 13 Hz - 40 Hz (Éber és koncentrált állapot)
Delta: 0,5 Hz - 3 Hz (Mély alvás szint)
Théta: 4 Hz - 7 Hz (Álmosság / mély meditációs állapot - első szakasza az alvás szintnek)
Gamma: 40 Hz+

Az alábbi nyugtató zenék hossza egyenként 5 perc. A természetben előforduló hangok egyvelegei. Ha nem történik váltás, a lista lejátszása folyamatos.
Amelyik tartalmaz agyhullám frekvenciát is, azt a listában feltüntettük.
Fül- vagy fejhallgatóval javallott hallgatni, olyan hangerővel, ami kellemes a fülnek, könnyed ruhában, kényelmes testhelyzetben.